Raphaëlplein 3, Amsterdam

“Je realiseert je totaal niet dat je in de kelder bent”

Dit ruime pand uit de jaren 30 in Amsterdam Oud Zuid bezit een zeer ruime kelder die de opdrachtgever graag bij het woonoppervlak wilde betrekken. Hoe zorg je er als architect voor dat je niet het gevoel krijgt in een kelder te zitten? Daarvoor hebben we een aantal belangrijke ingrepen gedaan.

Vanuit de hal, die ruimtelijk al open naar de zitkamer was gemaakt is een nieuwe, extra, trap naar de kelder aangelegd. Door het trapgat valt zoveel mogelijk daglicht naar beneden. De zonnestralen bereiken nu zelfs de vloer van de kelder op 10 meter van de voorgevel! 

De balustrade is volledig van glas. Zo is hij nauwelijks aanwezig in de ruimte. Ook delen van de vloer zijn ven (beloopbaar) glas. Zo komt het daglicht van verschillende kanten de 'kelder' binnen.

Raphaelplein 3 Amsterdam
P1110024.jpg
IMG_0032.jpg
Raphaelplein 3, extra trap 'kelder'
Raphaelplein 3, balustrade
Raphaelplein 3, doorkijk vanuit hal

HANS PHILIPS
ARCHITECT